Johan Ullenby – ny chef för PTO

Han är sjöofficeren som bytte spår och satsade på logistik- och hamnverksamhet. Sedan första december ansvarar han för Port and Terminal Operations. Möt Johan Ullenby som nu har siktet inställt på att utveckla CMP:s logistikverksamhet ännu mer.

På visitkortet står det COO Port & Terminal Operations. Det betyder att Johan Ullenby sedan december är ansvarig för områdena Container, RoRo, Bilar och Logistik inom CMP. Innan dess arbetade han i Helsingborgs hamn med ansvar för hamn- och terminaldriften. 

– Längre tillbaka har jag även varit sjöofficer samt operativ chef inom TT-Line i Trelleborg, som driver färjetrafik mellan Sverige och kontinenten, berättar Johan Ullenby.

– Hamn- och logistikverksamhet är lockande eftersom det är ett så brett område. Jag får arbeta med teknik- och personalfrågor, men även affärsstrategier, infrastruktur och dessutom med integrationsfrågor som här i Öresundsregionen, säger han.

Utveckla logistikhubben

Han är en 42-årig trebarnsfar som bor i Skanör och nu alltså kopplar grepp om flera av CMP:s verksamheter. 

– En tydlig skillnad mellan CMP och mitt tidigare arbete är att vi har en stor bilverksamhet i Malmö. Att CMP blivit en hubb för bilar visar hur viktigt det är med rätt etableringar, som kan skapa en symbios och utveckla både kundens och CMP:s verksamhet. 

– Jag tänker särskilt på Toyotas etablering i Malmö för ett tiotal år sedan, fortsätter han. Den har fått många andra bilföretag att söka sig till CMP och öppnat för en tillväxt, som gynnat både bilföretagen och oss.

Den fortsatta att utvecklingen av CMP som logistikhubb tycker han är stimulerande och en viktig fråga för framtiden. En annat spännande område är satsningarna i Nordhavn i Köpenhamn och i Norra Hamnen i Malmö.

– Att vi har tillgång till ny mark - och kan göra omflyttningar av verksamheterna i Köpenhamn och Malmö - är en stor fördel. Det skapar nya förutsättningar, vidareutvecklar stad och hamn tillsammans och blir ett kvitto på att vi har en tät samverkan och förenas i ett långsiktigt tänkande.

Ännu bättre lösningar

I den nya rollen ansvarar han för verksamheter som grovt sett står för hälften av CMP:s omsättning – och som har olika inriktning.

– Vi är en organisation med många underavdelningar. Jag vill bidra till att utveckla samspelet i denna organisation, driva PTO framåt och säkra att vi levererar ännu bättre lösningar över hela linjen, alltså både till kunderna och internt på ett som stärker hela företaget.


NOTICE: Copenhagen Malmö Port (CMP) disclaims any responsibility for the reliability of the displayed information on the homepage. Values of importance for navigation and ships safety shall always be compared with other information and observations. © 2012 CMP