De nya superbussarna kommer via CMP

Den första superbussen av totalt 15 har inkommit till Frihamnen i Malmö. Redan till sommaren kommer de nya miljövänliga bussarna att trafikera Malmös gator. 

- På CMP har vi alla faciliteter och ytor som behövs för att ta emot fordon inom det vi kallar ”High and Heavy”, konstaterar Johan Ullenby, COO för Port & Terminal Operations på CMP.  

High and Heavy står för sitt namn; höga och tunga fordon. Det kan till exempel vara bussar, även lastbilar, grävmaskiner, bandvagnar eller andra större fordon. 

- Vi har väldigt hög kvalitet i bilhanteringen, oavsett om det handlar om personbilar eller större fordon, säger Johan Ullenby. Vår personal tar mycket väl hand om fordonen och det ger en hög kvalitet och en mycket låg skadefrekvens. Dessutom har vi kajer, ytor och spår som tillsammans innebär en utmärkt lösning för våra fordonskunder. 

De nya bussarna, som kallas MalmöExpressen, är ett bra exempel inom kategorin High and Heavy. Varje buss är 24 meter lång, är dubbelledad och drivs med gas- och elhybridteknik. Redan till sommaren planeras bussarna trafikera linje 5 och del av linje 8, dvs från Stenkällan till Västra Hamnen via Amiralsgatan och Malmö Centralstation. Linjen är idag Skånes största stadsbusslinje. För att korta stoppen vid hållplasterna kommer påstigning att ske vid alla dörrar och resenären köper själv biljett ombord. 

Förutom Malmö Stad är det Skånetrafiken och bussentreprenören Nobina som står bakom satsningen på superbussarna. 

Vissa förändringar i stadsmiljön kommer att krävas vid införandet av de nya bussarna. På Amiralsgatan kommer det att bli ett busskörfält och en del nya busshållplaster kommer att byggas i anslutning till det. Dessutom kommer korsningarna att vara signalprioriterade. 

En blick på de gröna, långa bussarna och man kastas in i framtiden. Johan Ullenby beskriver dem som tåg- eller spårvagnslika.

- Det är förstås roligt att Malmö stad använder oss på CMP för att transportera bussarna, kommenterar han.
Varje år inkommer över 460.000 nya bilar till hamnen i Malmö, vilket gör CMP till Skandinaviens största hamn för bilar.


NOTICE: Copenhagen Malmö Port (CMP) disclaims any responsibility for the reliability of the displayed information on the homepage. Values of importance for navigation and ships safety shall always be compared with other information and observations. © 2012 CMP