CMP kan växa med kunden

Last updated 10/11/2015 7:44 PM

CMP har ytorna och anpassningsförmågan gentemot kunder med specifika önskemål. I Norra Hamnen i Malmö finns t ex enorma ytor och möjligheter för företag som vill etablera sig, men också förvaringsutrymme för företag. 

– Lantmännen omsätter till exempel hundratusentals ton spannmål över kaj varje år, säger Perry Emchen, Terminal Manager Bulk Malmö. Under högsäsong förvarar de spannmål tillfälligt på vår gamla RoRo-terminal. Det handlar om en yta på cirka 7.000 kvm. Det blir ett så högt tryck i skördetid att de får inte plats med allt i sina silos. 

I Swede Harbour – även kallat Bulken – där Perry Emchen och hans kollegor arbetar, är det annars mest salt, råsocker, skrot och kalksten som tas omhand. 

– Vi har ett jättetält på 10.000 kvm, men även ett betonghus på 4.000 kvm för förvaring. 
Under betkampanjen från slutet av september till slutet av december är det som mest råsocker i omlopp. Från Swede Harbour körs råsockret till Arlöv och Nordic Sugar där sockerprodukter produceras året om. Även vägsalt är en stor produkt hos CMP. 

– Vi får in salt i slutet av sommaren och detta ska så småningom vidare ut till vägar runt om i landet. Just nu har vi flera tusen ton. Om det blir en mild vinter så kan det bli liggande ett tag.

Skrot utgör den största delen av den bulk som hanteras i Swede Harbour. Störst kund är Stena som omsätter flera hundra tusen ton skrot varje år. Spanien, Turkiet och USA är de länder som tar emot mest skrot. 

– Vi har plats för ännu mer skrot och vi har ytorna till att bygga magasin om vi får ett långsiktigt avtal. NOTICE: Copenhagen Malmö Port (CMP) disclaims any responsibility for the reliability of the displayed information on the homepage. Values of importance for navigation and ships safety shall always be compared with other information and observations. © 2012 CMP